Overnight oats met rabarbercompote

Door: Nannique Spiek

Vind jij het ook altijd zo lastig om in de ochtend te bepalen waar je zin in hebt? Of merk je aan jezelf dat je continu met dezelfde ontbijtjes ontbijt? Heel herkenbaar! Ik betrap mezelf vooral op het feit dat ik altijd hetzelfde ontbijt eet, ondanks ik deze om de dag afwissel. Het is altijd kwark of havermout. Maar, gelukkig heb ik nu een andere manier gevonden om mijn havermout te eten en zo voor meer afwisseling te zorgen. Hoe dan? Door overnight oats te maken! Deze overnight oats met rabarbercompote zijn het ideale, zomerse ontbijtje.

Zelf ben ik echt fan van ontbijtjes. Ik sta bijna iedere ochtend met trek op en ik kan vaak niet wachten tot ik mijn tanden in een lekkere maaltijd kan zetten. Het liefst ontbijt ik dan met iets zoets en voedzaams. Door in de ochtend zoet te ontbijten, merk ik dat ik gedurende de dag minder zin heb in zoete dingen als koekjes en snoepjes. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de eerste maaltijd van de dag een maaltijd is die mij goed vult. Zo voorkom ik een snelle energiedip in de ochtend en vul ik mijn lichaam direct met goede voedingsstoffen om alles uit de start van mijn dag te halen.

Zoals ik net al zei, zijn kwark en havermout echt mijn go-to ontbijtjes. Ze voldoen precies aan hetgeen waar ik naar opzoek ben in een ontbijt. Hoewel kwark een koude maaltijd is, maak ik mijn havermout vaak als warme pap met bessen. Heerlijk, maar in de zomer heb ik vaak minder zin in een warm ontbijt. Overnight oats zijn dan een ideale manier om alsnog gebruik te maken van de voordelen van havermout, maar dan op een koude manier. Je laat de havermout namelijk een nachtje in de koelkast tot een vastere structuur weken met behulp van melk. Hierdoor is je ontbijt niet alleen lekker fris, het is ook heel makkelijk. Je zet de avond van te voren je ontbijt in de koelkast en hoeft hem in de ochtend alleen nog af te toppen met hetgeen dat je lekker vindt. Ideaal als je een beetje haast hebt in de ochtend of wat langer wil blijven liggen.

Zelf rabarbercompote maken is niet alleen lekker, maar ook gezond!

Tenminste, als je voor simpele toppings kiest natuurlijk. Omdat het momenteel rabarberseizoen is, besloot ik de overnight oats uit dit recept af te toppen met zelfgemaakte rabarbercompote. Zelfgemaakte rabarbercompote is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het kost wellicht iets langer dan simpel wat bessen of een banaan op je ontbijt leggen, maar het maakt het wel geweldig. Zo kan de start van je dag simpelweg niet meer stuk! Mocht je hier geen tijd voor hebben, kun je natuurlijk ook de kant-en-klare rabarbercompote uit de supermarkt gebruiken voor dit zomerse ontbijtje.

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

 • 40 gram havermout
 • 125 milliliter (plantaardige) melk
 • 1 stengel rabarber
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel granola
 • Snuf kaneel
 • Eventueel: honing of suiker

Wat moet je doen?

 • Bereid de avond voor je dit ontbijt wil eten de overnight oats door de havermout, melk en een snufje kaneel door elkaar te roeren in een schaaltje. Zet dit schaaltje voor een nachtje in de koelkast.
 • In de ochtend (of ook al in de avond) maak je de rabarbercompote. Was de rabarber, trek eventuele lange, stugge draden van de stengel en snijd de rabarber in stukjes van ongeveer een centimeter.
 • Doe de stukjes rabarber in een pan en voeg 4 eetlepels water toe. Breng de rabarber aan de kook en laat voor 10 tot 12 minuten pruttelen. Roer goed door de rabarber, zodat het niet kan aanbranden en de rabarber uit elkaar kan vallen.
 • Haal de rabarber van het vuur en breng deze op smaak met een snuf kaneel. Vind je hem te zuur? Voeg dan wat suiker of honing toe.
 • Haal nu de overnights oats uit de koelkast. Verdeel twee eetlepels yoghurt over je havermout, gevolgd door de rabarbercompote.
 • Maak je ontbijtje af met een eetlepel van je favoriete granola.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje